
Part 4H – Officer Employment Procedure Rules 
 

RULE 1 
Interpretation 

 
 
In these Rules –  
 
‘The 1989 Act’ means the Local Government and Housing Act 1989;  
 
‘The 2000 Act’ means the Local Government Act 2000; 
 
‘Disciplinary Action’ has the same meaning as in the Local Authorities  
(Standing Orders) Regulations 2001; 
 
‘The Executive’ and ‘The Leader’ have the same meanings as in Part II of the 2000 
Act; and  
 
‘Member of staff’ means a person appointed to or holding a paid office or 
employment under the County Council. 
 
 

RULE 2 
Responsibility For Appointing, Dismissing And Disciplining Employees 

 
(1) Subject to paragraph (2) below and to Rule 10 below, the power to appoint, 

dismiss and take disciplinary action against a member of staff of the County 
Council must be discharged, on behalf of the County Council, by the Chief 
Executive (as the officer designated under Section 4(1) of the 1989 Act as the 
Head of Paid Service) or by an officer nominated by him. 

 
(2) The provisions of paragraph (1) above shall not apply to the appointment or 

dismissal of, or disciplinary action against –  
 
 (a) the Chief Executive as the officer designated as the Head of  Paid 

Service; 
 
 (b) the Director of Children and Young People’s Service, the Director of 

Adult Social Care and Health and the Director of Resources as 
statutory chief officers within the meaning of Section 2(6) of the 1989 
Act;  

 
 (c) any other Chief Officer as a non-statutory chief officer within the 

meaning of Section 2(7) of the 1989 Act;  
 
 (d) a formally designated Deputy Chief Officer or in the absence of such a 

post any member of a departmental management team as a deputy 
chief officer within the meaning of Section 2(8) of the 1989 Act;  or 

 
 (e) an assistant for a political group appointed under Section 9 of the 1989 

Act. 
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RULE 3 
Head Of Paid Service 

 
Where a committee or sub-committee is discharging, on behalf of the County 
Council, the function of the appointment or dismissal of an officer designated as the 
Head of Paid Service, the full County Council must approve that appointment before 
an offer of appointment is made to him or, as the case may be, must approve that 
dismissal before notice of dismissal is given to him.    
 
 

RULE 4 
Composition Of Member Body 

 
Where a committee or subcommittee of the County Council is discharging, on behalf 
of the County Council, the function of the appointment or dismissal of any officer 
referred to in sub-paragraphs (a) (b) (c) or (d) of Rule 2(2) above, at least one 
member of the Executive must be a member of that committee or subcommittee.    
 
 

RULE 5 
Procedure Regarding Appointments 

 
(1) In this Rule, ‘appointor’ means, in relation to the appointment of a person as 

an officer of the County Council, the full County Council, or where a 
committee, subcommittee or officer is discharging the function of appointment 
on behalf of the County Council, that committee, subcommittee or officer, as 
the case may be. 

 
(2) An offer of an appointment as an officer referred to in sub-paragraphs (a), (b), 

(c) or (d) of Rule 2(2) above must not be made by the appointor until: 
 
 (a) the appointor has notified the Chief Executive of the name of the 

person to whom the appointor wishes to make the offer and any other 
particulars which the appointor considers are relevant to the 
appointment; 

 
 (b) the Chief Executive has notified every member of the Executive of –  
 
  (i)  the name of the person to whom the appointor wishes to make 

the offer;   
 
  (ii) any other particulars relevant to the appointment which the 

appointor has notified to the Chief Executive;  and 
 
  (iii) the period within which any objection to the making of the offer is 

to be made by the Leader on behalf of the Executive to the Chief 
Executive;  and 

 
 (c) either – 
 
  (i) the Leader has, within the period specified in the notice under 

sub-paragraph (b) (iii) above, notified the appointor that neither 



he nor any other member of the Executive has any objection to 
the making of the offer;   

 
  (ii) the Chief Executive has notified the appointor that no objection 

was received by him within that period from the Leader;  or 
 
  (iii) the appointor is satisfied that any objection received from the 

Leader within that period is not material or is not well-founded. 
 
 

RULE 6 
Appointment Of Chief Officers 

 
(1) Where the County Council proposes to appoint a Chief Officer, and it is not 

proposed that the appointment be made exclusively from among its existing 
officers, the County Council shall- 

 
 (a) draw up a statement specifying –  
 
  (i) the duties of the officer concerned, and  
  (ii) any qualifications or qualities to be sought in the person to be 

appointed; 
 
 (b) make arrangements for the post to be advertised in such a way as is 

likely to bring it to the attention of persons who are qualified to apply for 
it; and 

 
 (c) make arrangements for a copy of the statement referred to in sub-

paragraph (a) above to be sent to any person on request. 
 
(2) Where a post has been advertised as provided in sub-paragraph (1) (b) 

above, the County Council shall – 
 
 (a) interview all qualified applicants for the post, or 
 (b) select a shortlist of such qualified applicants and interview those 

included on the shortlist.   
 
(3) Where no qualified person has applied, the County Council shall make further 

arrangements for advertisement in accordance with sub-paragraph (1) (b) 
above.  

 
(4) The steps to be taken under paragraphs (1) or (2) above may be taken by a 

committee, subcommittee or chief officer of the County Council.   Every 
appointment of a chief officer shall be made by the County Council or by a 
committee or subcommittee of the County Council. 

 
(5) For the purposes of this Rule, ‘chief officer’ includes the post of Chief 

Executive. 
 



RULE 7 
Recruitment and appointment 

 
 
(1)  Declarations: 
 
 (a) The County Council will draw up a statement requiring any candidate 

for appointment as an officer to state in writing whether they are the 
parent, grandparent, partner, child, stepchild, adopted child, grandchild, 
brother, sister, uncle, aunt, nephew or niece of an existing county 
councillor or officer of the County Council;  or of the partner of such 
persons. 

 
 (b) No candidate so related to a county councillor or an officer will be 

appointed without the authority of the relevant chief officer or an officer 
nominated by him/her. 

 
(2) Seeking support for appointment: 
 
 (a) The County Council will disqualify any applicant who directly or 

indirectly seeks the support of any county councillor for any 
appointment with the County Council.   The content of this paragraph 
will be included in any recruitment information. 

 
 (b) No county councillor will seek support for any person for any 

appointment with the County Council. 
 
 [Note: A request for, and the provision of, a formal reference will not  

constitute seeking support for the purposes of this Rule.] 
 
 

RULE 8 
Appointment Of Assistants For Political Groups 

 
(1) A political assistant appointed under Section 9 of the 1989 Act may only 

provide assistance to members of a political group in order to help them 
discharge their functions as members of the County Council. 

 
(2) The County Council will allocate a political assistant to each political group 

which qualifies for such a post under Section 9 of the 1989 Act, and the 
appointment of any person as a political assistant shall not take effect until 
such an allocation has been made.    

 
(3) The County Council shall not allocate a political assistant to any group which 

does not qualify for such a post, and shall not allocate more than one post to 
any one political group. 

 
(4) Unless the political group to which a post is allocated indicate that they are 

content that the terms and conditions of that post shall be less favourable than 
they would otherwise be, then those for each post allocated to political groups 
shall be the same. 

 



(5) Nothing in this Rule shall require a political group to make any appointment to 
a post allocated to them.   However, where a group wishes an appointment to 
be made, and the post is vacant, the Chief Executive shall, in accordance with 
the wishes of that political group –  

 
 (i) place an advertisement on the County Council’s website giving details 

of the post together with up to two advertisements in such newspapers 
or periodicals designated by that group; 

 
 (ii) make arrangements for meetings of such members of that group as the 

group nominate for the purpose of choosing a shortlist of and 
interviewing candidates for the post;  and 

 
 (iii) appoint such person as that group shall indicate, on the terms and 

conditions as approved by the County Council. 
 
(6) A political assistant who fails to fulfil the requirements of his employment 

contract because of incapacity through ill health, repeated misconduct or 
gross misconduct shall be liable to dismissal in accordance with appropriate 
procedures.   The political group will follow advice from the Head of Human 
Resources on the procedure to be used.  

 
 

RULE 9 
Procedure Regarding Dismissals 

 
(1) In this paragraph, ‘dismissor’ means, in relation to the dismissal of an officer of 

the County Council, the full County Council or, where a committee, 
subcommittee or officer is discharging the function of dismissal on behalf of 
the County Council, that committee, subcommittee or officer, as the case may 
be. 

 
(2) Notice of the dismissal of an officer referred to in sub-paragraphs (a) (b) (c) or 

(d) of Rule 2 (2) above must not be given by the dismissor until – 
 
 (a) the dismissor has notified the Chief Executive of the name of the 

person who the dismissor wishes to dismiss and any other particulars 
which the dismissor considers are relevant to the dismissal;  

 
 (b) the Chief Executive has notified every member of the Executive of – 
 
  (i) the name of the person who the dismissor wishes to dismiss; 
 
  (ii) any other particulars relevant to the dismissal which the 

dismissor has notified to the Chief Executive;  and 
 
  (iii) the period within which any objection to the dismissal is to be 

made by the Leader on behalf of the Executive to the Chief 
Executive;  and 

 
 (c) either – 
 



  (i) the Leader has, within the period specified in the notice under 
sub-paragraph (b) (iii) above, notified the dismissor that neither 
he nor any other member of the Executive has any objection to 
the dismissal;   

 
  (ii) the Chief Executive has notified the dismissor that no objection 

was received by him within that period from the Leader;  or 
 
  (iii) the dismissor is satisfied that any objection received from the 

Leader within that period is not material or is not well-founded. 
 
 

RULE 10 
The Role of Members in Disciplinary Action 

 
Nothing in Rule 2 above shall prevent a member of the County Council (or other 
person) from – 
 
(a) serving as a member of any committee or subcommittee established by the 

County Council to consider an appeal by a member of staff of the County 
Council against any decision relating to the dismissal of, or taking disciplinary 
action against, that member of staff. 

 
(b) acting as a witness (if necessary) in any investigation or inquiry into alleged 

misconduct by an officer. 
 
 

RULE 11 
Disciplinary Action Against Certain Employees 

 
(1) In this Rule, ‘Chief Financial Officer’, ‘disciplinary action’, ‘Head of Paid 

Service’ and ‘Monitoring Officer’ have the same meanings as in Regulation 2 
of the Local Authorities (Standing Orders) Regulations 2001 and ‘designated 
independent person’ has the same meaning as in Regulation 7 of those 
Regulations. 

 
(2) No disciplinary action in respect of the Head of Paid Service, the Monitoring 

Officer or the Chief Financial Officer, except action described in paragraph (3) 
below, may be taken by the County Council or by a committee, a 
subcommittee, a joint committee on which the County Council is represented 
or any other person acting on behalf of the County Council, other than in 
accordance with a recommendation in a report made by a designated 
independent person under Regulation 7 of the Local Authorities (Standing 
Orders) Regulations 2001. 

 
(3) The action referred to in paragraph (2) above is suspension of the officer for 

the purpose of investigating the alleged misconduct occasioning the action;  
and any such suspension must be on full pay and terminate no later than the 
expiry of two months beginning on the day on which the suspension takes 
effect.    



[end of Officer Employment Procedure Rules] 

 

 

 
[Note. The following Procedure, which is set out here for the sake of completeness 
does not form part of the Officer Employment Procedure Rules.] 
 
PROCEDURE FOR THE APPOINTMENT OF THE HEAD OF PAID SERVICE, 
CHIEF OFFICERS AND DEPUTY CHIEF OFFICERS 
 
This procedure sets out the arrangements for the appointment of the Head of Paid 
Service, Chief Officers and Deputy Chief Officers, in order to comply with Part 4H of 
the Constitution of the County Council – Officer Employment Procedure Rules – and 
the Local Authorities (Standing Orders) (England) Regulations 2001. 
 
[Note – “Deputy Chief Officers” is defined as officers who in respect of all or most of 
their duties are required to report directly or are directly accountable to one or more 
of the statutory or non-statutory Chief Officers (excluding secretarial/ 
administrative/other support staff).  For the purpose of this procedure, unless there is 
a formally designated Deputy Chief Officer, this is taken to mean all members of a 
Departmental Management Team.] 
 
 
 
Head of Paid Service 
 
1 The appointment has to be made by the full County Council following a 

recommendation from an Appointment Committee. 
 
2 The selection process up to and including the making of a recommendation is 

carried out by an Appointment Committee established for that purpose by the 
Council.  The Chief Executive has delegated power to appoint such a committee 
where it is not practical to wait until the next meeting of the Council.  At least one 
member of the Cabinet must be a member of the Appointment Committee. 

 
3 When the Appointment Committee has made its recommendation, it must 

immediately notify the Head of Human Resources of the name of the 
recommended appointee and any other particulars which they consider are 
relevant to the appointment. 

 
4 The Head of Human Resources will notify every member of the Cabinet who was 

not a member of the Appointment Committee of the name of the recommended 
appointee and any other particulars which the Committee considers are relevant.  
Notification may be by telephone, fax or email.  The Head of Human Resources 
will give them 24 hours within which to indicate whether they have any objection 
to the recommended appointee. 

 
5 If an objection is made, the Head of Human Resources will advise the Leader 

immediately.  The Leader will need to speak to the objector to clarify the nature 
of the objection.  If the Leader does not consider the objection to be well-founded 
he/she may seek to persuade him/her to withdraw his/her objection, but cannot 
insist on that.  The Leader will then advise the Head of Human Resources of the 
outcome of these discussions. 



 
6 The recommendation can be taken forward when the time period has passed and 

either no objections have been lodged, any objections have been withdrawn or 
the Appointment Committee is satisfied that any remaining objection is not 
material or well-founded. 

 
7 If the Appointment Committee is satisfied that an objection received within the 

24-hour period is material and well-founded the recommendation cannot be 
made and the Appointment Committee would have to decide what action to take.  
This could include considering another recommendation or restarting the 
process.  Note – the recommended appointee would be entitled to see the 
grounds of objection if he or she asked 

 
8 A report containing a recommendation of the Appointment Committee will be 

prepared and presented to the Council by the Chairman of the Committee for a 
decision. 

 
 
 

Chief Officers 

9 The appointment is made by an Appointment Committee established in 
accordance with paragraph 2 above.  The procedure set out in paragraphs 3-7 
above applies.  The offer of appointment can be made when the position 
described in paragraph 6 above has been reached. 

 

Deputy Chief Officers 

10 The appointment is an officer appointment and is made by the Chief Executive or 
his nominee (the appointer).  When the appointer has formed a view who he or 
she wishes to appoint, the procedure set out in paragraphs 3-7 above will apply, 
but references to the Appointment Committee should be read as references to 
the officer responsible for the appointment.  The offer of appointment can be 
made when the position described in paragraph 6 above has been reached. 

 
 
 

[end of Note] 
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